Заповіт прочанина


Go to content

57

6. Барселона й Алькала: 1524-1527


[57] 1 В Алькалі прочанин провчився майже півтора року. Позаяк до Барселони він прибув у 1524 році, у час Великого посту, і вчився там два роки, то в Алькалі він з'явився у 1526 році. Вивчав логіку Сото, фізику Альберта й "Магістра сентенцій".

2 Перебуваючи в Алькалі, прочанин займався викладанням духовних вправ і тлумаченням християнського вчення; згодом це принесло плоди задля примноження Божої слави.

3 Багато хто сягнув глибокого розуміння і пізнав радість, яку приносить царина духа, іншим же стали на заваді різноманітні спокуси -

4 був, приміром, один чоловік, який хотів вдатися до бичування, та не зумів цього зробити, бо його наче хтось тримав за руку; траплялися й інші подібні випадки. Усе це спричинилося до появи серед люду чуток, що пояснюється, зокрема, й тим, що де тільки він не заходився тлумачити вчення, там збиралися чималі натовпи*.

5 Невдовзі після свого прибуття до Алькали він познайомився з доном Дієго де Ґіа; той жив у свого брата, який мав в Алькалі друкарню і був цілком забезпеченою людиною.

6 Тож вони допомагали прочанину милостинею, щоб утримувати убогих. Троє його товаришів знайшли притулок в їхньому домі.

7 Якось, коли вони прийшли попросити милостиню на якісь потреби, дон Дієго сказав, що в нього немає грошей,

8 одначе тут же відчинив скриню, в якій зберігав всяку всячину, і дав йому різнобарвні покривала, кілька підсвічників та інші подібні речі. Загорнувши все те у простирадло, прочанин завдав цей клунок собі на плечі і вирушив допомагати бідним.

--------------------
*
Я пригадую той страх, що охопив його якось уночі.


Дієго де Еґіа був пов'язаний із Франциском Ксаверієм; згодом перший вступив у Товариство Ісуса і був сповідником Ігнатія. Маргінальні примітки в цьому розділі не надто зрозумілі; перша наводить нас на неясні здогади про якусь подію; у другій, либонь, сказано щось на зразок: "Я пригадаю те, що розповідав о. Бустаманте", - а в третій: "Серед відвідувачів був Міона, який був його сповідником".


Sub-Menu:


Back to content | Back to main menu
Используются технологии uCoz